Barnsidan - Möt Matpiraten Jannicé
Meny

Intervju > Möt Matpiraten Jannicé

Möt Matpiraten Jannicé

Publicerad: 2017-05-16
De flesta av oss vet att maten vi stoppar i oss påverkar hälsan och hur vi mår. En som också vet detta är Jannicé Andén som omsatt sin kunskap och sina insikter i ett företag som kretsar helt kring att hjälpa familjer med inspiration till vardagsmaten.

Jannicé Andén har egen erfarenhet av hur kosten påverkar måendet och hälsan. Med den insikten väcktes en idé om att förmedla kunskap och inspiration kring mat till barn och vips var kortspelet Matpiraten uppfunnet! Matpiraten är ett roligt och enkelt kortspel som inspirerar och lär barnen att sätta samman en måltid med alla de fyra byggstenarna; kolhydrater, proteiner, fetter och antioxidanter.

Berätta lite mer om dig och ditt intresse för mat och inspirera familjer kring vardagsmaten?

Jag bor i hus med min man och våra tre söner, som nu är 12,14 och 18 år. När jag och min man träffades hade han en son som nu är pappa till två barn. Så familjen växer hela tiden.

Min egen matresa började väldigt sött, med mycket godis och bullar när jag var ung. Det slutade med att kroppen inte mådde bra och jag hade svåra eksem på främst händerna.

Min första utbildning var till hudterapeut. Efter 6 år i yrket vidareutbildade jag mig år 2004 till kostrådgivare. Utbildningen gjorde att jag la om mina kostvanor. Jag kände att kroppen mådde bra och mina eksem försvann.
Under flera år åkte jag runt och höll kurser och föreläste om kropp och hälsa.

En kväll, jag minns den så väl. Jag låg i vårt nyinflyttade hus och plötsligt blev det så självklart - jag ville ge barnen den här kunskapen. Vanor som man får tidigt blir självklara. Vardagsmaten handlar väldigt mycket om vad vi gör varje dag och mår vi bra så kan vi orka mer, känna oss gladare och lugnare.

Hur kom du på namnet "Matpiraten"?

Mitt företag har jobbat med kost på olika sätt under åren. Namnet kom fram när jag tillsammans med en kock testade att barnen skulle få vara med och skapa måltider. Efter det genomförde jag flera lyckade och roliga projekt på olika förskolor och skolor.

Namnet dök upp när jag såg barnen leka fram måltider.

Matpiraten representerar någon som är stolt. Han vet vad han vill och är på väg.

  • Hans cape är gul och representerar kolhydraterna. När han rör sig så fladdrar capen. Den står för energi.
  • Hans svärd är grönt och representerar antioxidanter, de skyddar honom från baciller och håller honom frisk.
  • Det blå benet är symbolen för fett. Att vi smörjer vår kropp. Matpiraten börjar gnissla annars.
  • Den röda skeden är uppbyggande protein för muskler, hår o hud.

Hur jobbar du? Har du någon metod eller filosofi?

Metoden är enkel, vår kropp behöver näring från grundstenarna kolhydrater, antioxidanter, fett och protein. Kortleken Matpiraten gör att vi tillsammans tar fram minst ett livsmedel ifrån varje grupp och pratar tillagning, mängd, vad det gör i kroppen och mycket om hur det smakar. Beroende på ålder (barnens mognad) och intresse så kan vi skapa fantastiska smakupplevelser och samtidigt veta att det alltid finns en näringsriktig tanke för kroppen.

Alla vi som är föräldrar vet säkert hur svårt det kan vara att få barn att våga testa nya smaker. Med Matpiraten upplever jag att de inspireras att våga testa.

Filosofin är nyfikenhet, skapande och delaktighet. Vi handlar tillsammans. Vi smakar och sätter ord på maten, smakar den salt eller sött, är den knaprig eller mjuk. Vi lyssnar inåt efter att vi har ätit och sätter ord på hur vi mår. När har vi som mest energi till att orka göra det vi ska.

Berätta lite om kortspelet och hur det hjälper familjer med matinspirationen?

Korten är uppdelade i de fyra grupperna. Tydligt färglagda och med bild och text. Det finns lite olika sätt att spela på men alla leder till att minst ett livsmedel i varje grupp finns med i dagens middag.

Här finns ett videoklipp med instruktioner för spelet.

Tanken är att barnen i den mån de kan och vill, själva skriver ned vad som väljs på en inhandlings-lista, att googla recept på alla matsajter som finns idag, gå och handla tillsammans, undersöka olika utbud av samma livsmedel, delta i matlagningen.

Tanken är att barnen själva efter spelet tillsammans med en vuxen bestämmer menyn. Kommer man inte direkt på vilken rätt man vill/kan tillaga med de ingredienserna man spelat fram kan man alltid ta hjälp av någon av alla matsajter som finna på nätet. När matlistan är nerskriven går man tillsammans och handlar.

Många föräldrar väljer att handla själva "för att det går snabbare" men jag upplever att lite äldre barn gärna hjälper till. Det kan faktiskt gå snabbare om man är fler som handlar och absolut är det roligare. Barnen blir också medvetna om att det finns ett stort utbud av t.ex. flingor och tillsammans kan man läsa på innehållsförpackningen och välja det alternativet som innehåller t.ex. minst socker.

Rent generellt är det ju många familjer av idag som tycker att matlagning i vardagen är ett gissel och kanske en kamp i vissa lägen, varför tror du att det blivit så?

Från mina deltagare vet jag att det beror på så många olika saker. Här är några, ordningen är inte viktig.

En anledning
Det finns idag mycket färdiglagad mat och vi har en önskan om att laga mat från grunden men ibland känns det som att tiden inte räcker. Vi har ett litet gnagande, dåligt samvete om att vi borde bättre.

Andra anledningen
Vi har ett ständigt flöde av nya dieter och larmrapporter att hålla oss ajour med. Undersökningar som visar att barns vikt och hål i tänderna ökar.

Tredje anledningen
Vissa föräldrar tycker att de är väldigt ensamma i planeringen, inhandling och tillagning och sedan kommer maten fram på bordet och barnen säger; tycker inte om. Då blir det lätt att ge upp, laga "vuxenmat" och barnmat eller att några få rätter går om och om igen.

Fjärde anledningen
Här är där jag oftast ser kampanden. Som förälder finns det en oro för att barnen inte äter tillräckligt eller att de äter för mycket.
Det blir en kamp om vad man vill att barnen ska äta, den kommer från all välmening och kärlek om deras bästa.
De kanske börjar truga, lirka, tvinga eller t.om hota – äter du inte upp så får du ingen glass. Finns det något område där barn verkligen har makt så är det här, att välja nej. Det blir en frustrerande cirkel.

Jag ser också att du har skrivit en kokbok - vill du berätta något om den? Hör den ihop med kortspelet och webbkurserna?

Kokboken är ett projekt med en mamma där sonen är autistisk och de valde specialkost med goda resultat. Mitt bidrag till den kommer från att vi alla behöver lära känna vad vi mår bra utav och i vilka mängder. Det fanns då inte många kokböcker som man kände till var helt glutenfria. Den används inte i kortspelet eller webbkurserna.

Till den kokboken finns en matdagbok och den använder jag i kurserna för att alla som vill kunna må sitt bästa, ska kunna gå tillbaka och se vad de har ätit och som gjort att de mår som de gör. En kartläggning helt enkelt.

Det verkar som du har många järn i elden med kortspelet, kokbok och nu vill du även erbjuda webbkurser där familjer kan få din hjälp, hur ser du på det projektet?

Det här är det som jag brinner mest för. Att göra saker enkelt, roligt och i team. Möjligheten att göra det webb-baserat är fantastisk. Alla kan vara med, många fler och lättare, det spelar ingen roll var man bor. Är det många som har önskan om att skapa mer glädje i vardagsmaten kan jag starta ytterligare en kurs.

Min vision är att alla, som barn ska få lära känna Matpiraten och kunna skapa sitt bästa välmående.


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioåtta med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Kerstin Nilsson (2017-05-18 07:30)
Mycket trevligt och bra information.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook