Barnsidan - Kokböcker
Meny

Barnsidans boktips > Kokböcker

Kokböcker

Kokböcker för barn och barnfamiljer


Frida Bosma: Millie och superhjälteveckan

Både lillasyster och storebror blir avundsjuka på Millie när det är hennes tur att planera veckans matmeny med mamma. Det är nämligen tema superhjältar och alla syskonen har sina egna favorithjältar som de vill ha med på menyn.

Men vad har superhjältarna för favoriträtter egentligen? Planeringen vid köksbordet kantas av fniss, ett oväntat avslöjande och påhittiga idéer för hur maten kan bli ett roligt projekt och samtidigt till nytta för kroppen. Men lyckas Millie få med godis på inköpslistan?

Boken ger inspiration till hur man som vuxen kan tänka för att skapa en balanserad och kreativ matmeny tillsammans med barn. Upptäck grönsaker i regnbågens färger, hur vatten kan bli festligare än saft och olika sätt att förbereda mat i förväg.


Clara Lidström o Annakarin Nyberg: Nu bakar vi

Nu bakar vi är Annakarin Nybergs och Clara Lidströms nya bok där de med sin genomtänkta och prisbelönta pedagogik vägleder små bagare och kockar. Duon har tidigare skrivit åtta barnböcker tillsammans med målet att stödja barns kreativitet och ge redskap och inspiration för att kunna klara mer på egen hand. Boken är lekfullt illustrerad av Frida Hammar.


Whinney & Smart: Barnens vegetariska kokbok

Vegetarisk kokbok för barn och ungdomar som vill klara sig själva i köket.

Vill du lära dig att laga god vegetarisk mat? Då är det här rätt bok för dig!
Här finns sammanlagt 50 recept som passar frukost, lunch, mellanmål eller middag. Alla recept har steg för steg-bilder som visar hur du ska gå tillväga.

Sväng ihop maffiga mellanmål, laga smaskiga middagar eller fresta med läckra godsaker som dessutom är nyttiga och otroligt lättlagade.


Margareta Elding-Pontén: Glutenfritt - gott och enkelt

Glutenfritt – gott och enkelt är boken för personer med celiaki (glutenintolerans), för deras släktingar och vänner och för andra, som är intresserade av celiaki och glutenfri bakning. Här beskrivs på ett enkelt men ingående sätt celiaki, gluten och skillnaden mellan att baka med och utan gluten.

Boken är fullmatad med recept på många olika sorters matbröd – från hönökakor och korvbröd till knäckebröd, kavring och surdegsbröd. Här finns också recept på kakor, bullar, kex, pajer, pizzor, våfflor och frukostflingor. Boken kompletteras med många värdefulla tips om bakning och förklarande information om en mängd olika ingredienser.

Recepten i boken kan med lätthet följas även av personer, som i vanliga fall bakar med gluten. Kanske vill man överraska sin gäst med hembakat glutenfritt?

Margareta Elding-Pontén föddes i Lund 1966 och disputerade i kemi 1997. Hon har sedan sin celiakidiagnos för tio år sedan ett stort intresse för forskningen inom celiakiområdet. Med denna bok vill hon sprida både kunskap om celiaki och sin bakglädje med filosofin att matbröd ska vara saftigt, gott och hållbart. För det är enkelt att baka gott glutenfritt efter recepten i denna bok.


Pepparkakeland - 22 roliga byggen med tydliga skisser och smarta knep

Ta en tur till Pepparkakeland. Här möts du av idéer som du kommer att skratta åt, imponeras av, förvånas över och som kommer att få din egen skaparlust att gå på högvarv. Väljer du att göra ett av bokens 22 roliga pepparkaksbyggen får du hjälp på traven med skisser och anvisningar. Vill du istället tänka ut en egen konstruktion kan du använda dig av tipsen som författaren efter otaliga bakförsök, mer eller mindre lyckade delar med sig av. Vänta dig inte ett perfekt resultat, det är inte en sådan bok. Utan snarare ett resultat som påminner mer om själva julen som blir lite som det blir och kanske inte alltid som man har tänkt sig. Men bra ändå. Det är ju Mattias Kristiansson som har guidat dig!


Clara Lidström & Annakarin Nyberg: Barnens stora kokbok : steg för steg

Släpp loss barnen i köket! Våren 2014 släpptes Baka, första delen i den prisbelönta Steg-för-steg-serien av Underbara Clara Lidström och Annakarin Nyberg, och framgången lät inte vänta på sig. Baka blev samma år utnämnd till årets bästsäljare i kategorin kokbok av Adlibris.

Sedan dess har fler titlar i serien släppts, och nu har det blivit dags att samla några av dem tillsammans med den helt nyskrivna delen Mellis i Barnens stora kokbok. Den här kokboken vänder sig direkt till barnen, och känslan som förmedlas är "det här kan jag göra själv"! Instruktionerna är tydligt och lekfullt illustrerade i steg-för-steg-form av Katy Kimbell och Li Söderberg - och det är omöjligt att inte smittas av skaparglädjen som genomsyrar boken.

I Barnens stora kokbok ingår Baka, Laga och Mellis. Dessutom är några väl utvalda recept ur Odla och Kalas med.


Sara Begner: Barnens kockskola - middag för hela familjen

Det här är en kokbok för alla matglada barn som vill lära sig att planera, handla efter inköpslista, fixa egna mellanmål och laga middag till hela familjen. Släpp loss barnen i köket och låt dem stå för fredagsmyset eller lördagsmiddagen! Här finns tydliga steg för steg-bilder, smarta trix och tips och 60 recept som även små kockar kan lyckas med, och som alla gillar, stora som små. För visst är det godare att äta mat som man har lagat själv?


Sveriges yngsta mästerkock: kokboken 2016

Tolv deltagare valdes ut i den tuffa uttagningen och tävlar nu om den åtråvärda titeln. Här möter du alla deltagare och får ta del av recepten som gav dem en plats i tävlingen, och de delar även med sig av flera favoritrecept och sina bästa tips i köket. I boken finns allt från pulled pork, lättlagad lyxig lax och spaghetti bolognese till amerikanska pannkakor, smoothies och kladdkaka. Bli en mästerkock du också!


Maja Ljung: Jag fixar maten

Maja Ljung charmade hela Sverige när hon var med i tv-programmet Sveriges yngsta mästerkock. Även om hon inte vann tävlingen (hon kom tvåa), så var hon med sin sprudlande entusiasm ett av de barn som gick starkast genom tv-rutan.

Maja älskar matlagning och vill fortstätta att inspirera och lära fler barn hur man lyckas i köket. I Jag fixar maten! delar hon med sig av flera av sina favoritrecept. Här finns både enklare och svårare rätter att laga. Maja berättar steg för steg hur man ska gå till väga och delar med sig av sina bästa tips.


Joanna Farrow: Snabba mug cakes - klara på några minuter i mikron

Tack vare de här läckra recepten kan du på bara några minuter baka aptitretande godsaker!

Blanda ingredienserna direkt i en mugg och mikra den i några minuter. Kakorna passar både till middagsbjudningar och som efterrätt eller som fika för en.

I Snabba Mug cakes finns över 30 lättlagade och snabba kakrecept som du kan baka utan att kladda ner hela köket från fyllig chokladkaka med marshmallows till fruktig upp- och nerkaka.


Bibban Apelgren: Busbak - busenkel bakning med busenkla recept

Mina barn Martin, Julius och Annabell - och jag själv - älskar att baka. Självklart även att äta nybakt! För bakning är en perfekt och kreativ ”hemmasysselsättning” som vi kan göra tillsammans när det är ruggigt utomhus. Vi bor mitt ute på den skånska slätten så du får också titta in lite i vårt hem. Här i denna bok vill vi dela med oss av våra busenkla, klassiska receptfavoriter som vi aldrig tröttnar på att baka. Det förgyller vi vår vardag med, och vi tror att det kommer förgylla din! Vi hoppas att BUSBAK får dig att bli sugen på att släppa loss hemma i ditt egna kök och börjar baka. Kanske kan våra busenkla favoriter bli dina favoriter också.


Veronica Larsson: Adrians skafferi - familjens bakbok

"Adrians skafferi - familjens bakbok" är uppföljaren till den prisbelönade kokboken. Denna bakbok bjuder på en massa härliga recept som uppskattas av både stora och små. Med enkla steg-för-steg anvisningar och underbara bilder bakas det bland annat hallongrottor, chocolate chip cookies, dammsugare, gräddbullar, sex lager chokladtårta, muffins, cup cakes, snickers, kexchoklad och lollipops och mycket mer av Adrian och hans gästbagare.

Målgrupp: 9-12år


Veronica Larsson: Adrians skafferi - familjens kokbok

Släpp in barnen i köket och laga mat tillsammans! Matlagning behöver inte vara så svårt eller komplicerat. Alla vuxna och barn, oavsett förkunskaper, kan tillsammans laga recepten med hjälp av anvisningarna. I "Adrians skafferi" är recepten baserade på mat och desserter som älskas av både stora och små.
Ett litet urval ur "Adrians skafferi": Fransk köttgryta, kokta blåmusslor och crème brulée. Italiensk lasagne, gourmetpizza och tiramisu. Amerikanska crab cakes, cheeseburgare och cheesecake. Japansk sushi och teriyakimarinerad laxfilé. Thailändsk pad thai, satay med jordnötssås och stekt banan med vaniljglass. Svenska köttbullar med potatismos och brunsås, kalops och frasig äppelpaj. Välkommen in i "Adrians skafferi"!

Målgrupp: 9-12 år


Annalena Carlsson: Matiga Mellanmål för barn och ungdomar

I Matiga mellanmål för barn och ungdomar finns 25 recept på lättlagade och mättande mellanmål - perfekta när barn och tonåringar behöver fylla på energin.
De flesta rätterna kan lagas och ätas på en timme. Recepten kräver ingen krånglig utrustning eller dyra ingredienser.


Tina Nordström: Tinas recept för unga kockar - vi fixar käket!

Impa på de vuxna med kökets moderätt nummer ett: pulled pork. Laga godaste pizzan eller hamburgaren tillsammans med kompisarna. Gör en supersmarrig nutellamousse eller en rocky road glasstårta till efterrätt.

Med hjälp av Tinas kockskola kommer du snart att hacka lök och blanda dressing som om du aldrig har gjort annat, för att inte tala om hur alla tips och goda råd boken igenom kommer att hjälpa dig med matlagningen.


Hamberg/Rosvall: Din matkasse - recept, inköpslistor, middagsmys

Tid är en bristvara för de flesta människor - vi drömmer om tid för härligt umgänge, tid för goda och mysiga middagar utan stress. Det är en ekvation som är svår att få ihop, särskilt när man även ska äta varierat och plånboken ibland är tunn, ibland lite tjockare och någon fyller år mitt i alltihopa. Den här underbara kokboken har lösningen! I Din matkasse hittar du 16 olika färdiga matkassar med totalt 100 recept på god och varierad vardagsmat som passar de olika årstiderna.

Varje kasse består av fem middagar och minst ett vin- eller öltips till fredagens meny. Färdiga inköpslistor finns till varje kasse, det är bara att välja just den matkasse som du längtar efter och ta med inköpslistan till affären! Det fiffiga är att du själv kan anpassa dina inköp till hur många personer ni är i hushållet och efter tycke och smak.


Sven Nordqvist: Pettsons och Findus kokbok

Findus tycker att Pettson håller dålig ordning på sina recept och att han ska samla dem i en bok. Speciellt de recepten som Findus tycker om och de som inte är så svåra. Han vill själv vara med och hjälpa till. Hacka lök och annat knivigt kan Pettson göra, men vispa och rulla köttbullar är roligt.

Recepten ska också vara uppdelade efter årstider så att man inte får julskinka på midsommarafton. Man kan ju aldrig veta med Pettson.

Den här kokboken varvar recept med både gamla och nya berättelser om Pettson och Findus och är rikt illustrerad av Sven Nordqvist. Recepten är lätta att laga tillsammans och består bland annat av köttbullar, nässelsoppa, frasvåfflor, ängamat, ugnspannkaka, halstrad fisk, ärtsoppa, morotsmarmelad, svampomelett, lussekatter och givetvis pannkakstårta.


Anna Lind Lewin: Barnens bästa fest

Barnens Bästa Fest är en färgsprakande kokbok fylld med vinnande recept på svenska barnfamiljers bästa firarmat - hemlagad mat som barnen verkligen gillar och som de kan vara med att laga.


Johanna Westman: Johanna fixar fest! - hela årets kalaskokbok

Varje dag kan bli en fest! Fredagsmys, lördagsgodis, alla hjärtans dag-firande för två, semlor, barbeque ... I Johanna fixar fest! har Johanna Westman samlat alla de godaste recepten.


Erik Brännström: Full kastrull

Innehåller en mängd lättlagade recept, kryddade med Eriks entusiastiska inställning till matlagning. Här finns streetfood, internationell mat, liksom upphottad husmanskost! Boken är rikligt illustrerad med fina färgfoton. Och eftersom den vänder sig till nybörjarkockar finns här också grundläggande instruktioner kring utrustning och råvaror.


Charlotta Malhotra: Efterlängtade efterrätter

Charlotta Malhotra älskar vanilj och det söta och goda här i livet, och här får vi ta del av hennes bästa efterrättsrecept. För henne är det viktiga att smakerna får utrymme och att de går hem hos alla runt bordet! De frestande och aptitretande bilderna är tagna av Wolfgang Kleinschmidt.


Per Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat

Mat, scenkonst, reflektioner - allt går ihop i skådespelaren och kocken Per Morbergs högst personliga kokbok. Här finns nästan 100 recept från ett liv med mat, teater och en stor familj. En del rätter kommer från stjärnkrogen, andra från farmors kök. Det är vällagat och enkelt och på Per Morbergs vis serverat med äkta känsla.


Johanna Westman: Nya Första Kokboken

Jättegod, okomplicerad och inspirerande mat. Flera nyttiga "skolor" där man får lära sig om allergier, hur man kokar ägg, gör pasta mm. Enkla recept och tydliga instruktioner. Barnen från ca 7år kan göra väldigt mycket själva!


Renée Voltaire: En bulle i ugnen

Mar för gravida, mammor, pappor och barn.
De varierade recepten som passar hela familjen är den röda tråden i boken - vardagsmat, picknickmat och festmenyer - men boken handlar om mycket mer. Vad man bör äta under graviditeten och hur kosten påverkar både mor och barn, hur man kommer i jeansen igen, energidrinkar som gör att man orkar vara förälder t ex.


Charlotta Malhotra: Mat för stora och små

Gedigen bok med mycket inspiration i form av bilder och glada små tillrop. Flera av recepten vi provat har varit supergoda. Charlotta är en duktig inspiratör! Läs min intervju med Charlotta


Linda Skugge: Mamma, jag är hungrig

Enkla recept för snabba resultat. Linda skriver fina små texter som ackompanjerar Tobias Holmströms recept och bilderna fint. Stort plus är avdelningen med picknickmat.

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook