Barnsidan - Poppiga Lotta
Meny

Intervju > Poppiga Lotta

Poppiga Lotta

Publicerad: 2005-09-11
Möt kvinnan bakom Popcornmannen

Få av de böcker jag läst för mina barn har gjort mig så lyrisk som Charlotta Lagerberg-Thunes böcker om Popcornmannen Poppe. Därför bestämde jag mig för att intervjua Lotta - mamma till Poppe och lilla Saga.

Berätta lite om dig själv, hur du växte upp och så

Jag är uppvuxen i Göteborg och gick i en trygg och mycket bra skola. Som liten var jag en pratglad teaterapa, kreativ och hade mycket fantasi. Jag började tidigt att skriva dagbok och hade många brevvänner. Dagböckerna gick över till att skriva mycket mer, och framför allt dikter som många andra tonåringar också gör.

Skrivandet är min stund, min avkoppling och något som gör mig lycklig.

Och nu då, vem är du nu?

Idag är jag 33 år gammal och min familj består av min man Lars och vår lilla sagoprinsessa Saga som är 4 ½ månad. Det var en magisk känsla att bli mamma. Jag längtar redan efter att få läsa sagor för lilla Saga.

Tidigare har jag arbetat inom förskolans värld. Sedan utbildade jag mig till beteendevetare. Jag hade svårigheter att få jobb direkt efter min examen och sökte mig därför till skolans värld. Där jag arbetade bland annat med undervisning i religion och etik och moral mm. Jag arbetar även ideellt för BRIS.

Vad är du stolt över?

Jag är stolt över min man och min dotter. Jag är så rik som har dem. Och min mormor som alltid varit min starkaste förebild. En modern kvinna för sin tid! Jag är också stolt över att jag är en positiv och engagerande person.

Hur hittade du på Poppe?

Ja, det hade ju hänt en del sedan jag gick i skolan, så när jag började arbeta på skola kunde jag känna av den stress som finns i vårt samhälle idag. På något sätt skall alla vara så lika och ingen får avvika bland barnen, och så var det ju även när jag gick i skolan.

Idag ställs ju många diagnoser om dolda handikapp som inte var så vanligt att man belyste på min tid. Därför tror jag att man behöver lägga mycket tid på EQ- och Livskunskap för att öka medvetenhet och förståelse för varandras olikheter.

Och det är så Poppe kom in i bilden?

Jag arbetade tillsammans med två andra pedagoger och vi gjorde stora ansträngningar för att förhindra uppkomsten av mobbing till exempel. Vi spelade rollspel, gjorde kompisövningar och hade ett belöningssystem där vi målade upp en popcornskål på tavlan och varje dag som barnen varit gulliga mot varandra och arbetat bra fick de ett popcorn. Vi suddade ut popcorn om det varit en jobbig dag. När skålen var fylld hade vi popcornkalas.

Det var då jag uppfann den lilla popcornmannen som en maskot. Varje vecka drog vi ett namn på någon av eleverna som de andra fick skriva positiva ord om. Vi satte upp ett foto på den personen och skrev alla superlativen där, och så fick den personen vara ”Veckans Guldpopcorn.”
Barnen kunde skriva brev till Poppes brevlåda om saker som kändes svåra och roliga och så.

Jag prövade mina sagor för barnen och kände av lite vad som var svårt att förstå och vilka åldrar den passade för.

När bestämde du dig för att göra böcker av dina idéer?

Jag hade gått några skrivarkurser och kände ganska snabbt att jag ville förverkliga lille Poppe. Dels för att jag tycker att det är viktigt med Livskunskap och EQ och för att han är en kul figur att arbeta vidare med. Jag bestämde mig för att trycka böckerna själv, med tanke på svårigheten att få böcker utgivna av förlag.

Begreppet ”etik och moral” vill jag ogärna använda mig av för det låter trist och torrt, men böcker om EQ och Livskunskap av lite ”poppigare” karaktär behövs både i hemmet och i skolmiljö tycker jag.

Tycker du att svenska barn är dåliga på etik och moral?

Jag skulle inte vilja säga att svenska barn är dåliga på etik och moral, men som jag nämnde tidigare lever vi under en ständig press idag. Kvinnor dubbelarbetar och tiden har blivit oerhört central i våra liv, vilket kan leda till att vi inte har samma möjligheter som tidigare att lära våra barn vad som är rätt och fel. Har man arbetat en lång dag så har säkert många föräldrar dåligt samvete och släpper på sådant som man egentligen kanske inte vill.

Jag känner att det fortfarande är stort fokus på de teoretiska ämnena i skolan. Kanske borde det varvas med lite mer mjuka delar istället. Om man inte mår bra i skolan, hur skall man då kunna ta till sig matte och svenska om man kanske sitter av hela lektionen och funderar på hur ensam man är på rasten?

Jag ville göra en barnbok om livets frågor för att belysa dem på ett sätt så barn förstår men inte komma med pekpinnar utan med charm.

Pratas det för lite om de stora och svåra frågorna med barn idag?

Det skrivs väldigt mycket om det svåra och stora ämnen i media, men som jag brukar säga handling säger mer än tusen ord. Man kan inte hela tiden bara prata utan vi måste alla agera. Jag tror på ”learning by doing” det är ju därför böckerna är gjorda så att barnet skall känna sig delaktiga och aktiva.

Jag tycker fortfarande att skolan är alltför rigid, men sedan är jag också Fröken Kaos. Jag tror nämligen att kaos ger utveckling. haha.. men det får stå för mig. Tur är väl det, att vi alla är olika.

Vad gör du när du inte skriver om Poppe?

Jag arbetar som SIN- förmedlare på Arbetsförmedlingen. SIN står för Särskild introduktion för vissa invandrare. Arbetet går ut på att coacha personer med invandrarbakgrund till ett arbete. Jag nätverkar med arbetsgivare för att matcha mina sökandes kompetens mot arbetsgivarens kravprofil. Ett mycket spännande och roligt jobb.

Vilka böcker var dina favoriter som barn?

Jag är ju som många andra 70-talister en stor Astrid Lindgren- fan, men jag älskade spöket Laban och lilla Labolina som kunde härma en massa roliga instrument. Jag har också ett starkt minne av när min bästis pappa kröp upp med oss i den bruna plyschsoffan och läste Viveca Lärns ”Ett monster i skåpet.” Hon är också underbar!

Men största favoriten som liten var nog spöket Laban och Madicken.

Vilka moderna barnböcker tror du att du kommer läsa för dina barn?

Saga är ju för liten att läsa för just nu, men jag har köpt ”Gissa hur mycket jag tycker om dig” av  Sam Mc Bratney. Jag tycker mycket om Pernilla Stalfeldts böcker Bajsboken, Hårboken eller Lika som bär m fl. Jag tycker att hon har sköna illustrationer och är modern.

Har du planer på andra huvudpersoner eller andra böcker?

Ja, absolut! Jag kommer att skriva tills jag dör… haha

Poppes andra bok heter ”Poppe och hans vänner.” Som jag nyligen har tryckt. En bok som svänger som maränger, med nya karaktärer som Popcorn-häxan, Mexi- Majs och Panocha. Där tas ämnen upp om förväntningar, vänskap och svartsjuka etcetera.
 
Just nu håller jag på med en bok för de lite mindre barnen och Poppes tredje och fjärde bok samtidigt. Böcker med nya ämnen, nya roliga karaktärer och de gamla ”stammisarna” finns naturligtvis alltid kvar.

Vad roligt att få intervjua dig. Tack - och jag måste hålla med om att du är en engagerande person! Lycka till med böckerna nu!

Jag är så glad att jag hittade Popcornmannen och Lotta! Jag tycker att du som har barn i 5 till 9 års ålder ska beställa hem din egen Popcornman - ni lär ha många roliga och engagerande lässtunder hemma.

Vill du veta mer om Poppe och hans vänneri Popcorndalen? Eller om Lotta och hennes bokplaner? 

Kika in på Popcornmannens egen hemsida!


Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet fyrtioåtta med siffror i fältet här

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook