Barnsidan - Farliga barnvårdsprodukter
Meny

Nyheter > Farliga barnvårdsprodukter

Farliga barnvårdsprodukter

Svenska Naturskyddsföreningen har undersökt 69 storsäljande barn- och babyprodukter. 50 produkter innehåller ämnen som är farliga för miljö och hälsa.

Försäljningen av hygienprodukter för barn ökar markant i Sverige. Svenska Naturskyddsföreningen har undersökt barnoljor, hårbalsam, tvättservetter och andra vanligt förekommande produkter för barn. Flera produkter innehåller kemikalier som är dokumenterat mycket giftiga för vattenlevande organismer eller klassade som allergiframkallande vid hudkontakt. Av 69 undersökta produkter innehåller 50 produkter ämnen som är farliga för miljö eller hälsa.


De allra smästa produkterna, foto: SNF

- Tillverkarna marknadsför gärna sina babyprodukter som milda, rena och naturliga. Men att kalla ett hårbalsam milt, när det innehåller miljöfarliga, allergiframkallande eller misstänkt hormonstörande ämnen, det är oerhört stötande, säger Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.

De 69 undersökta produkterna innehåller sammanlagt 287 ingredienser. Endast 87 ämnen är utan miljö-och hälsofarliga egenskaper. En tredjedel av ingredienserna är okända, dvs det saknas helt information om deras miljö- och hälsoegenskaper i de 17 databaser som genomsökts.

- Som förälder tror man att alla babyprodukter är ofarliga att använda men så är det inte idag, säger Mikael Karlsson, ordförande SNF. Därför är det absolut nödvändigt att lagstifta om att ställa miljökrav på dessa produkter.

SNF utförde en liknande undersökning år 2001. Några produkter har blivit bättre men det går inte att dra några slutsatser om övergripande förbättringar i branschen som helhet.

- Så länge producenterna vägrar ta sitt ansvar är miljömärkningen konsumenternas enda vägledning, säger Eva Eiderström, chef för Bra Miljöval på SNF. De enda produkterna i undersökningen som inte innehöll miljö- och hälsofarliga ämnen visade sig vara de miljömärkta. För att ge konsumenterna ytterligare hjälp har SNF tagit fram en folder med råd för barnvård.

Du kan läsa hela rapporten som ligger till grund för denna lista här

Här kan du läsa hela listan på farliga barnvårdsprodukter

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen pressmeddelande 2004-09-08


Artikeln har visats: 6129 gånger
Publicerad: 2004-09-08 19:47:50
Inlagd: 0000-00-00 00:00:00
Uppdaterad: 2013-07-08 14:55:06



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.

         



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet nittiosju med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Nell Hellberg (2004-09-10 09:57)
Min reflektion på SNF:s lista och kommentarer.

Nä jag läser på SNF:s hemsida så står det bland annat "Bra produkter är de som bara innehåller kända ämnen som klarar Svenska Natur-skyddsföreningens miljö- och hälsokrav."

- ok, vilka är de kraven, vad har man testat? Vad är det som gör just de till bra produkter? Kända ämnen för vem?

- När jag vidare läser texten som Maria skrivit så står det
"De 69 undersökta produkterna innehåller sammanlagt 287 ingredienser. Endast 87 ämnen är utan miljö-och hälsofarliga egenskaper. En tredjedel av ingredienserna är okända, dvs det saknas helt information om deras miljö- och hälsoegenskaper i de 17 databaser som genomsökts."

Vilka är dessa databaser, svenska databaser endast eller även utländska? Mycket kunskap och information finns att hämta i utlandet.

Vidare " Sämre produkter innehåller inget ämne som visat sig vara skadligt, men det finns inte tillräckligt med information om alla ingredienser."

- ok, men innebär det då automatiskt att det är en sämre produkt. Vad för information saknas är intressant att veta, kan man hitta den informationen någonstans?
Som förälder måste man få tillgång till all fakta som ligger till grund för en lista som den som SNF nu lagt ut, för att man själv skall kunna göra en bedömning och särskilja på de produkterna som klassas på listan.

Till slut " Sämst produkter är de som innehåller ämnen som kan skada miljön eller hälsan eller har flera okända ingredienser."

- Återigen, okända ingredienser, för vem, för SNF eller insatta konsumenter? Var kan man hitta information om dessa om man inte som konsument ens får veta vilka det är.
Hur kan man som konsument skilja mellan de sämsta produkterna, vilka skadar hälsan (som t.ex. Natusan Baby Wipes tvättservetter som innehåller 7 ämnen som är bioackumulerbara och ett ämne som är misstänkt hormonstörande) och de med "bara" okända ingredienser som jag misstänker att t.ex. Weledas produkter sorteras under?

Som konsument vill jag ha en komplett lista och därifrån med mina egna erfarenheter och kunskaper göra en bedömning vad som bra och vad som är mindre bra för mina barn. En sådan här lista utan alla fakta ser jag inte som seriös.

Eva Eiderström, chef på Bra Miljöval säger "- Så länge producenterna vägrar ta sitt ansvar är miljömärkningen konsumenternas enda vägledning."

-Fel, inte om inte alla fakta lags fram, man har tagit bort konsumenternas möjlighet att påverka, nu är det SNF som påverkar konsumenterna att gå efter SNF:s linje när det inte är hela sanningen som presenteras. Bra produkter får dåligt omdöme pga bristande information/kunskap inte för att det är dåliga produkter. Jag måste få en möjlighet att själv påverka utifrån fakta jag har fått och inte bara efter en lista som presenterats. Jag kommer fortsätta handla de produkter jag vet är bra trots att de hamnat på sämre och sämst klassificering på SNF:S lista, tills SNF kan övertyga mig att de är mindre bra produkter på ett eller annat sätt.

Nell mamma till 2


Fler nyheter

Capio / mynewsdesk 2022-09-06 14:56
BB S:t Göran öppnar för föderskor 1 april 2023
Göteborgs Universitet / Forskning.se 2022-09-05 11:49
Gifter i gamla plastleksaker innebär hälsorisk för barn
 2022-07-18 18:16
Ny terapiform online för att behandla tonårsdepression
Umeå Universitet / Forskning.nu 2022-07-06 08:56
Så påverkas skolresultaten av prematur födsel
Karolinska Institutet 2022-06-27 16:06
Forskare: Minska matallergi med tidiga smakportioner
 2022-06-01 09:59
Bilbarnstol från Cybex i topp i stort test
Karolinska Institutet 2022-03-28 09:48
Vaccination mot covid-19 under graviditeten ger ingen ökad risk
Alla nyheter

Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook