Barnsidan - Kärnfamiljsdyrkan
Meny

Kärnfamiljsdyrkan

Rebecka Edgren Aldén och Tinni Ernsjö Rappe har skrivit en bok som heter "Skriet från kärnfamiljen". Det är en högaktuell bok som menar att vurm för lavendeldoftande linneskåp, egenkokt marmelad och våta drömmar om fondväggar och nya soffkuddar står i vägen för äkta jämställdhet på hemmaplan.

Ja, konflikten är tydlig. Ingen kommer argumentera emot det. Frågan är ändå vad som är hönan och vad som är ägget. Är det verkligen konsumtionen som är boven? Jag undrar om vi människor verkligen är så lättlurade att vi sabbar våra kärleksliv och relationer för att shoppa?

Jag tror det ligger lite djupare än så, jag tror tvärtom att vi många gånger ersätter riktig lycka med konsumtion. Vi vill ha bra relationer och bra sexliv. Vi vill vara lyckliga på ricko, men vi räcker inte till. Och det är tydligen mycket enklare att åka till tapetaffären och köpa nya wallies att sätta upp i barnens rum än att ta sig tid att umgås med barnen. Och att ta tag i ett slumrande sexliv är säkert mycket läskigare än att skriva upp sig på ännu en avbetalningsplan för ännu större platt-tv.

Nej, jag vet inte vad jag ska tro. Jag tror faktiskt inte det är så mycket hets kring kärnfamiljsdyrkan som författarna vill få oss att tro. Visst, man kanske tycker det är mysigt med egengjord marmelad, men inte tusan lägger man sig ner och grinar om marmeladkoket inte blir av? Jag tror att de flesta familjer ute i landet faktiskt ser igenom den uppmålade idealbilden och kämpar på med små och stora riktiga problem som författarna inte har en aning om hur de ser ut. Det känns lite som boken bygger på en myt som frodas bland innerstadsmänniskor.

Sen måste jag instämma i kören som ifrågasätter författarna. Båda två har jobbat (jobbar?) på tidingar som Mama och Family Living som i mina ögon är de värsta Modersdyrkarna och Fondtapetsonanisterna

Hur rimmar det med uttalanden som 

Gör det till ett ”statement” att inte renovera, inreda, shoppa eller vad det nu är. I stället för att känna skuld över att man inte hinner med – var stolt!

Var stolta över att ni har kaos i hallen, det visar att ni är en familj som har annat att göra än att fixa den perfekta förvaringen!

Läs mer i Rebeckas och Tinnis blogg http://skrietfrankarnfamiljen.blogspot.com

 

Inlagt 2009-03-16 09:48 | Läst 17362 ggr. | Permalink
Kategorier:
Jämställdhet & Feminism 


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet tjugofyra med siffror i fältet här

Barnsidan (2009-03-17 20:55)
Ja, vi får se. De sätter ju fingret på en del viktiga frågor, så man kan ju hoppas... Tycker de fått hyfsat mkt press i alla fall. STORT i DN Söndag t.ex.
Barnsidan (2009-03-17 11:32)
Jag menar inte att ni viftar bort faktumet att ni jobbat på FL/mama utan att ni viftar bort eller åtminstone vill tona ner att det blivit viktigt i diskussionen OM boken. Det är ju det som folk (inkl jag själv!) hakat upp sig på!

Ja, alltid i peace!
Rebecka Edgren Aldén (2009-03-17 11:14)
Vi viftar inte bort det! I stort sett alla intervjuer har med hur vi "träffades", hur det "blev" en bok, hur vi möttes på en inredningstidning och började fundera. Jag vänder mig inte mot kritiken, jag vänder mig mot att du tror att vi viftar bort det! När det är hela utgångspunkten i både boken och i stort sett alla intervjuer vi gjort (även om vi är rätt trötta på den vinkeln). Läs den här recensionen: http://hn.se/kulturnoje/1.408407

Peace!
Barnsidan (2009-03-17 09:58)
Jag tycker att Maria Sveland har rätt att kritisera kärnfamiljen samtidigt som hon väljer att leva i en. Men mycket av debatten efter både Bitterfittan och Heliga Familjen handlade om huruvida hon hade rätt att problematisera... Och nu möter ni liknande tongångar.

Jag tycker också att ni har rätt att kritsera konsumtion och hemmafruideal trots arbete (även i imperfekt) på Mama/Family Living. Men det gör er ståndpunkt komplicerad, och det är därför ni på "påhoppade" till höger och vänster. Och även om det står tydligt i er bok så verkar det ju inte ha kommit fram tillräckligt tydligt, eller på rätt sätt nu i debatten om boken.

Smarta kvinnor - som ni ju är! - hittar nåt bra sätt att synliggöra detta _mer_ (istället för att vifta bort/tona ner det) och vända det till en styrka. Prata med Maria Sveland vettja!

Jag skrev "jobbar" för att ni båda jobbaR som skribenter/journalister och att då alltför hårt rådissa magasin som handlar om inredning och mode kanske stänger dörrar för framtiden? Jag har förstått att ni inte jobbar på FL/Mama längre, men de är ju inte de enda...
Rebecka Edgren Aldén (2009-03-17 09:30)
Jobbar? Nej, jag jobbar inte på Family Living. Jag har jobbat på en inredningstidning i knappt ett år av mitt liv (Tinni i knappt 6 månader). Och det var en nyttig erfarenhet - och det är den erfarenheten vi utgår ifrån när vi skrev boken. Mycket tydligt om man läser boken. Det är inget vi viftar bort. Men ingen av oss jobbar (i presens) på Family Living eller på någon annan inredningstidning.

Och. Jag tycker att Maria Sveland har rätt att kritisera kärnfamiljen trots att hon lever i en.
Barnsidan (2009-03-17 09:02)
Hej och vad kul att ni kommer hit och svarar! Båda två också :)

Jag borde ha skrivit det lite tydligare - jag har inte läst er bok. Än. Skulle gärna göra det, men har varken tillgång *blink blink* till den eller tid till läsning just nu. Jag har s.a.s bara dömt ulven efter fårakläderna, vilket säkert är "orättvist", men ändå mitt ärliga första intryck! Jag är säker på att jag får en annan bild när jag väl läst boken. Jag har slukat Tinnis föregående böcker med hull och hår och att det nu är Rebecka som är medförfattare lär inte göra saken sämre.

Jag tycker inte ni ska vifta bort det faktum att ni jobbat på Mama/FL. Det gör er ståndpunkt lite komplicerad, tycker jag. Lite som när Maria Sveland inte fick kritisera kärnfamiljen i radions Heliga Familjen eftersom hon lever i en själv. Samtidigt (och detta vill jag understryka!) så kan detta bli en styrka eftersom ni sett krafterna "inifrån".

Men jag förstår att det blir en rätt svår balansgång, för eftersom ni jobbar med det ni gör kan ni inte alltför kategoriskt rådissa hela inrednings- och modetrendfacket. Det är ju en potentiell födkrok...

Så det verkar som den gamla "damned if you do, damned if you don't" passar in även här :)
Rebecka Edgren Aldén (2009-03-16 22:17)
Hej Mia! Om du läser boken så utgår vi just från att vi har jobbat på Family Living - att vi var mitt i pudelns kärna, att vi vet att vi trissat på skulden. Jag tror helt enkelt inte att du har läst boken. Synd! Jag tror att du skulle gilla den - om jag känner dig rätt. Tinni slutade på FL våren 2006, jag våren 2007 - kanske fanns det en anledning?


Men egentligen - vad spelar det för roll? Har man ingen rätt att tycka något? Att skriva en bok att det finns för höga krav om man har jobbat där? Jag förstår inte riktigt det resonemanget.

Om du inte orkar läsa boken, läs gärna vår blogg: skrietfrankarnfamiljen.blogspot.com
Tinni Ernsjöö Rappe (2009-03-16 21:58)
Oj vad jag hoppas att det är okej att delta i debatten om konsumtionshetsen även om man har jobbat på en inredningstidning.
Man kan säga att vi liksom gör en poäng över hur knepigt det var att arbeta där och samtidigt vara feminister som försökte hålla ytlighetshysterin på armlängds avstånd.
Och oj vad jag hoppas att det är som du säger, att de flesta familjer har sett igenom den uppmålade idealbilden. Det tycker jag nämligen är lite svårt själv att göra - mitt i hela vardagsyran är det ju inte alltid så lätt att vara klarsynt. Tycker jag i alla fall...

Allt gott! Blogga på.
Hej från tinni
http://skrietfrankarnfamiljen.blogspot.com


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook