Barnsidan - Dags för en ny skollag – nattis är viktigt!
Meny

Dags för en ny skollag – nattis är viktigt!

För Sveriges Makalösa Föräldrar är rätten till barnomsorg när man arbetar en viktig fråga. Vi företräder en stor grupp människor i Sverige, som har en ekonomisk standard som skiljer sig avsevärt från andra föräldrar och samhället i stort. Besparingarna på nittiotalet slog hårt mot många, men alla grupper utom en har återhämtat sig. De som skiljer sig från mängden är de ensamstående föräldrarna, och det slås fast gång på gång i bland annat Välfärdsbokslutet. En stor anledning till de stora skillnaderna är ensamstående föräldrars sysselsättning. De är i högre grad arbetslösa, arbetar deltid och en ensamstående kvinna med barn tjänar dessutom bara 54 procent av vad en sammanboende man med barn tjänar. Ska ensamstående föräldrar däremot bli en grupp som ges förutsättningar att arbeta, köpa sin hyresrätt och fostra sina barn i dagens samhälle där konsumtion är ett sätt att skapa tillhörighet, så krävs en ändring av skollagen.

I veckan kom Regeringsrätten med sin dom i ett fall i Strängnäs kommun. Regeringsrättens dom, som blir prejudicerande, slår fast att skollagen tolkas som att kommunerna inte måste erbjuda barnomsorg när föräldrarna arbetar. Nu börjar arbetet med att få en ändring av skollagen.

Vi lever i ett 24-7 samhälle, kraven på ständig tillgänglighet, effektivitet och dygnet runt service ökar. Idag känns det otänkbart att gå tillbaka till hur det var förut, när affärerna stängde klockan 18 på vardagar och inte var öppna på helger.

Vill vi kunna njuta av musik och teater på kvällar och helger behövs det någon som ser efter aktörernas barn. Vill vi kunna få vård på sjukhusets akutmottagning behövs det någon som ser efter vårdpersonalens barn. Människor med småbarn arbetar också inom viktiga samhällsfunktioner, som vi vant oss vid att ha ständigt tillgängliga. Dessa människor är beredda att arbeta på alla möjliga olika tider, under förutsättning att någon ser efter deras barn. Regeringsrättens dom, som utgår ifrån att ”normal” arbetstid är före klockan 18, och att det är då man har rätt till barnomsorg, känns väldigt otidsenlig.

Vi vet att ensamstående föräldrars inkomst tjänar mindre än andra grupper, vi vet att deras ekonomiska standard är lägre, vi vet att ensamstående föräldrars sysselsättning behöver bli bättre. Det behövs inte lagar och domar som försämrar ensamstående föräldrars möjligheter att arbeta. Tvärtom.

Helene Sigfridsson

Sveriges Makalösa Föräldrar

Inlagt 2007-02-21 15:11 | Läst 8024 ggr. | Permalink


Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sextio med siffror i fältet här

hsirwall (2007-02-28 15:25)
På mitt jobb, som är en "vanlig" förskola, jobbar flera unga tjejer som kvalar in i gruppen "unga, sammanboende och barnlösa". De ställer alltid upp och jobbar extra när det behövs, och flera av dem har även andra jobb på kvällar och helger. Så visst finns det folk som VILL jobba på obekväma tider. Jag är övertygad om att många av dem skulle kunna tänka sig att jobba på nattis.
Barnsidan (2007-02-27 10:20)
Om jag bara ska kommentera detta med hur unga barnlösa prioriterar sin tid så måste jag nog hålla med TienFu. Jag känner visserligen inte så många barnlösa (längre), och umgås med ännu färre. Och visst jobbar de, men knappast på obekväma arbetstider eller i "ohippa" branscher. De skulle bara fnysa åt att jobba på nattis.

Jag tror visserligen inte att det är där (dvs att det ör svårt att hitta personal) skon klämmer vad gäller nattis varande eller icke. Det handlar om pengar, och sen kan jag tänka mig att denna verksamhet är lite mer svårplanerad än vanlig förskoleverksamhet och lätt att prioritera bort eftersom deb upplevs som "krånglig".

Hur många barn är beroende av nattis egentligen? Jag känner ingen som ens funderat på det.
hsirwall (2007-02-27 09:19)
Jag tror i och för sig inte att problemet ligger i att ingen vill arbeta dessa obekväma tider, TienFu. Problemet ligger väl snarare i att det blir för dyrt för kommunerna att tillhandahålla nattöppna förskolor?

Man kan självklart inte generalisera, men jag tycker nog att tendensen är den motsatta när det gäller "den unga, sammanboende, barnlösa medborgaren" - de flesta jag känner i den kategorin jobbar så mycket de bara kan, och mer än gärna på obekväma tider för att tjäna så mycket pengar som möjligt.
TienFu (2007-02-23 13:02)
Som vanligt blir man som förälder reducerad till en andra klassens medborgare. Skulle du dessutom vara ensamstående, kan du räkna med att rankas som tredje klassens medborgare...
Alla vill ha tillgänglighet, men vem ska tillhandahålla tjänsterna? Inte den unga, sammanboende, barnlösa medborgaren i alla fall - för den har fullt upp med en rik fritid och kan inte tänka sig att jobba över...


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook