Barnsidan - Ett skepp kommer lastat - med dåligt samvete
Meny

Bloggar > Barnsidan > Ett skepp kommer lastat - med dåligt samvete

Ett skepp kommer lastat - med dåligt samvete

Publicerad: 2006-11-13
Det finns alternativ - det är vårt ansvar i den galopperande globaliseringen.
I helgen anlöpte världens största containerfartyg Göteborgs hamn. Emma Maersk har fullbordat sin resa från Asien till Skandinavien på 63 dagar. Elvatusen containrar får plats - och man får utgå från att en hel del platta tv-apparater, billiga leksaker, verktyg och kläder eller annat som kan tänkas bli årets julklapp fått plats.

Jag tror att de utmaningar som globaliseringen medför är bra för Sverige. Jag tror det är bra om vi genomtrygga svenskar skakas om ordentligt och tvingas inse att det finns en omvärld. En omvärld vi påverkar.

Visst är det intressant att fundera över hur en skruvdragare utan känt varumärke från Jula kostar 90 spänn medan en Bosch-motsvarighet kostar flera hundra. Men det är samtidigt enkel matte. Det kostar helt enkelt nästan inget att producera i Kina. Därför kostar Canada Goose-jackorna bara en tiondel av vad de kostar här, därför "ingår" alltid en leksak i ett besök på McDonald's och till och med i Bamsetidningen!

Vad som är mer intressant att fundera över är varför människor i ena sekunden förfasas över alla jobb som försvinner utomlands och i nästa gladeligen köper årets julklapp direkt från containerbåten.

Vad årets julklapp än blir så hoppas jag att du genom din konsumtion bidrar till en bättre värld. Vilka leksaker ditt barn leker med på julaftonskvällen kommer vara ihopskruvade av små flinka barnfingrar i Kina? Hur mycket tjänar den kinesiska sömmerskan vars "hafsverk" totalsågades i DN? Hur långa arbetsskift har männen i de kilometerlånga monteringsfabrikerna? Är de lediga ens någon dag per månad?

Det finns alternativ - och det är det vi ska ge tillbaka till de kinesiska barnen och arbetarna.

Skrivet av: Barnsidan



Lämna gärna en kommentar!

Vad tyckte du om det du läste? Det är jättekul om du vill lämna ett litet avtryck här.



(visas ej)

För att vi skall slippa få in skräpkommentarer och spam av olika slag
från 'robotar' på Internet måste du skriva in en kontrollkod nedan
« skriv talet sjuttiosex med siffror i fältet här

Tidigare kommentarer/betyg
Charlotte Jacobsson (2006-11-16 18:11)
Ingen kan ju göra allt, men alla kan göra något. Och det är väl det som är viktigt, att vi alla försöker bidra med det vi har råd och möjlighet till.
Tänk på den gamla kvinnan i Bibeln som gav sin sista "skärv" och den rike mannen som hånade henne för att han kunde ge så mycket mer. Och Jesus som sa att hon faktiskt givit mer ändå eftersom hon inget mer hade. Det tycker jag är fint.
A O (2006-11-15 09:35)
Och klädbytardagar! Det är det absolut bästa jag vet!
A O (2006-11-14 09:31)
Nåt som jag tycker är koolt är att det är mina i särklass fattigaste kompisar som är bäst på det där med att köpa ekologiskt och tänka på var saker är tillverkat. jag beundrar dem så, som tänker fast det kostar dem.
jag försöker tänka, men mig kostar det inte så mycket, högavlönad som jag är...
Begagnat är en hit!
Barnsidan (2006-11-13 20:22)
Men jag tror att man har samma förmåga att ta reda på information och ta kloka beslut även om man har taskigt med pengar. Allt billigt är inte skräp, det går att köpa second-hand (recycling är bättre än ekologiska träleksaker) och spara till bra grejer som håller (både i längden och i ett rättviseperspektiv). Jag tror verkligen inte man behöver vara rik för att använda sin konsumentmakt. Och det handlar inte om skuld, det handlar däremot om att ta makt och sin del av ansvaret.


Vi finns på Instagram och Facebook

Följ oss på Instagram Följ oss på Facebook